A PlayStation®

1988-ban a Sony és a Nintendo összedugták a buksijukat, és előjöttek a CD-vel (eddig ugye kazettákkal kellett bajlódni) működő konzol ötletével, melyet Super Disc-nek neveztek el.
Nem hallottál róla? Hát persze, mivel sok-sok baj és jogi probléma miatt nem lett belőle semmi.PlayStation Ehelyett a Sony módosította, továbbgondolta a terveket, és 1991-ben kiadták a már PlayStation®-re keresztelt konzolt. Ehhez a Nintendonak persze már semmi köze nem volt. A különbség az eredeti PlayStation® és a PlayStation X között az, hogy egyrészt a PSX már nem támogatta a Nintendo kártyákat, másrészt belül is felturbózták rendesen.
Az eredeti PlayStation®-ből mindössze kétszáz darabot gyártottak, majd a Sony variált még egyet az egész konstrukción, és megszületett a PSX, amit gondolom már mi is ismerünk. (Ismerünk, ugye? D: ) 1994-ben jelent meg Japánban, majd 1995-ben az USA-ban és Európában.

A PlayStation® iszonyatosan befutott, az első héten több, mint százezer példányt adtak el belőle. Hat hónap alatt már az egymillió eladott példányt is elérte.PSX
1997 Áprilisában, mikorra már majd’ négymillió PSX kelt el (É-Amerikában), megalkották az ún. PlayStation Underground-ot, amely egy ilyen insider-féle közösség – előbb kapnak híreket új játékokról, különleges ajánlatokat kapnak stb.

Ezek után elkezdték tervezgetni a PlayStation®2-t, amely 2000 Novemberére el PS2is készült. Gyönyörű grafikájú játékok, és CD-n, DVD-n levő filmek lejátszása – ez még nagyobb sikert aratott, mint elődje. Ez a konzol elősegítette, hogy a DVD legyen az alapértelmezett optikai lemez, amit használnak majd máshol is (például PC).
Még tíz év elteltével is töretlen népszerűségnek örvendett, csak É-Amerikában több, mint 50 millió példányt adtak el.
Továbbá ez volt az a konzol, amely hozzájárult ahhoz, hogy a móka központja a nappali legyen.

2005 Márciusában megjelent a PlayStation®Portable (PSP). Ez volt az első sony_pspakkori “next-gen” hordozható szórakoztató eszköz. Lehetett internetre kapcsolódni, filmeket, képeket nézni, és persze leginkább játszani.

2006 November 17-én megjelent a PS3, amely forradalmasította a játékok játszását és fejlesztését, amelyet Cell és RSX processzorokkal, a legmodernebb Blu-ray meghajtóval, és belső merevlemezzel értek el. Mind NSTC/PAL Sony-PlayStation3bemenet/kimenet, mind teljes HD található rajta. Csak egy kis röff, hogy mennyire erős: manapság még nincs olyan asztali PC, amely tökéletesen tudná futtatni a PS3-mas játékokat emulátorral. Gyakorlatilag egy paksi atomerőmű van a dobozkában.
Amit viszont nagyon elcsesztek, és nagyon sokan haragudtak érte, az az volt, hogy csak egyetlen egy fajta PS3 támogatja a régebbi (PSX, PS2) játékokat, pedig ígérték, hogy persze, alap lesz, miért kell sírni.

2012 Februárjában piacra dobták a PlayStation Vitát.playstation_vita_lbp
Ez gyakorlatilag egy olyan PSP, amelyet a terhesség alatt szteroiddal kezeltek, majd születés után anyatejként speed-et kapott. Bivalyerős, van rajta Wifi és 3G, még Facebookozni, Skype-olni, Twitterezni (stb…) is lehet rajta.

Nemrég jelentették be a PlayStation 4-et,PS4 (elvileg)
persze sokat nem árultak el róla, de a hype gépezet már beindult. Valószínű most év vége felé, avagy jövő év első negyedében fog megjelenni. Szerintem az irányító elég… khm. érdekes. De még nem biztos, hogy így fog kinézni, lehet változtatnak rajta még egy keveset… vagy sokat. 🙂

Források:
The history of PlayStation: (megtekintve 2013.04.16)
http://www.howstuffworks.com/playstation1.htm
PlayStation® Story: (megtekintve 2013.04.16)
http://us.playstation.com/corporate/about/theplaystationstory/
Képekre katt és odavisz 🙂

10 thoughts on “A PlayStation®

  1. Jó cikk lett ! Emlékszem mekkora nagy szám volt régen , ha valakinek PS-e volt :”DD aw én nagyon le vagyok maradva ezen a téren , nem is hallottam a PS4 bejelentéséről . ._.

  2. Hű, az első PS-ről nem is tudtam, pedig régebben benne voltam a témában, meg a Nerd-nek is nagy rajongója vagyok. Építő kritika: Technikai leírások helyett lehetne kicsit olvasmányosabb, ami persze nehéz, mert konzolokról mégis mit lehet írni, ugye… nem tudom, esetleg 1-2 játékélmény elfért volna közöttük:)

  3. Nagyon érdekes cikk volt, bár én inkább a Nintendo oldalán állok. 🙂 Arra viszont én is emlékszem, hogy mennyire menő volt annak idején a PS2… hát igen, öregek vagyunk, no. 😛 😀
    A Nintendoról lesz cikk? 🙂

    • A Nintendóval az a baj, hogy nagyon elcsesztek mindent az utóbbi időben… 😦 Ha nem akarnának mindig hamar megjelentetni valamit, sokkal jobb dolgokat csinálnának. (A Wii is azértl ett ilyen…hát… szar, mert gondoltak egyet és mondták, hogy jó akkor most már adjuk ki x) )
      Még meglátom… 😛

  4. Nagyon szép kis összefoglaló. Régebben valóban érzékelhető volt a rendkívüli népszerűsége, erre én is emlékszem, pedig soha nem használtam őket. Azonban az utóbbi időben mintha ez alábbhagyott volna. Igaz már nem vagyok gyerek, nem vagyok gyerekek között, de hajdan még az utcán is lehetett látni a PSP-t és hasonlókat. Esetleg tudnál ezzel kapcsolatban véleményt mondani, hiszen én nem vagyok szakértő.

    • Köszi 🙂
      Gondolom köze van ahhoz, hogy más közegben járunk már (gyerekkori ismerősök nagyjáról nem tudni, változott az érdeklődési körünk, ésatöbbi), és sokan nem használják már őket.
      PSP-t én is nagyon ritkán látok, középiskolában is csak egy embernél láttam… Bár magyar pénztárcához elég drágák alapból ezek a konzolok, és a játékok közül is a konzolos (értsd: nem PC-s) játékok a legdrágábbak. Lehet, hogy a pénz a legnagyobb probléma, meg talán az, hogy manapság már inkább (sajnos) inni mennek az emberek szórakozásként, nem pedig egy jó szivatós mérkőzést játszanak egymás ellen.
      Hmm, És az okostelefonoknak is köze van hozzá szerintem. A játékok egyszerűek, mégis szórakoztatók rajtuk, és százszor jobban lehet rajta internetezni és hasonlókat művelni.

  5. Mostanság, egy hónapja pótoltam be e téren egy kicsit az űrt, a következők segítségével:
    PS
    (http://ja.wikipedia.org/wiki/PlayStation_(%E3%82%B2%E3%83%BC%E3%83%A0%E6%A9%9F))
    ゲーム機
    (http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%82%B2%E3%83%BC%E3%83%A0%E6%A9%9F)
    携帯型ゲーム機
    (http://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%90%BA%E5%B8%AF%E5%9E%8B%E3%82%B2%E3%83%BC%E3%83%A0)
    ニンテンドー
    (https://en.wikipedia.org/wiki/Nintendo#Gaming_systems)
    次世代のゲーム機(一般に)
    (http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_video_game_consoles_(eighth_generation)#Home_consoles)
    次世代のゲーム機(PS4)
    (http://ja.wikipedia.org/wiki/PlayStation_4)
    (http://matome.naver.jp/odai/2133301747693912901)

    Úgy látom, hogy már nem tud újat mutatni a konzolok világa – ellenben a születése idején 80-90’s -, így hiába hoznak ki PS4-et, nem hiszem, hogy nagy durranás lesz.

    • Hát, most már csak teljesítmény terén tudnak újat mutatni, sajnos nagyon hanyagolva vannak a mindenféle “fun” cuccok (mozgásérzékelést ténylegesen kihasználó játékok? Milyen jó lenne már simulós érzékelős cuccban rugdosni a rosszakat, nem? 😀 ), és arra mennek rá h mi hogy néz ki. 😦

  6. Nagyon jó volt a cikk, nekem tetszett a technikai összefoglaló és egy pontot szeretnék is pl vitába szállni!
    Az egy dolog, hogy a 7 magos Cell proci bivaly erős, de ugyanakkor a többszálúsítás miatt nagyon nehéz is programozni! Ebből adódóan a nagy opponensre, az Xbox 360-ra szerintem ugyanazokat a játékokat szebb minőségben tudták kiadni, mert kevesebb probléma volt a rendszerrel.
    Ami pedig az emulálást illeti: még PS2es játékok is akadoznak csúcsbivaly gépeken, és nem azért mert a PS2 agyonverné őket hardware-téren :D. Ez szimplán emuláció és erőforráskihasználás kérdése, nem hiába tervezik hosszasan ezeket a gépeket és tart egy-egy konzol generáció akár egy évtizedig!
    Am. te magad konzol párti vagy vagy inkább PC?

    • Annyira nem lehet nehéz, mert ontják a PS-re a játékokat, az más kérdés, hogy a Microsoft-érdekeltségű nyugati világ egyszerűen nem szeretne PS-re fejleszteni, mert az BIll bácsitól venné el a sok-sok pénzt amivel sterilizáló vakcinákat reklámozhat és gyárthat. 😀
      Ha most eszembe jutna a jó kis emulátor progi, amit használtam… ^^; Mert sok van azokból is, és a bios sem mindegy, hogy miylet használ, de ha jól be van állítva akkor kb akadálymentesen lehet játszani még úgy is, hogy közben felveszed (ami elég procigyilkos feladat sajnos 😦 ). Az én gépem sajnos még a Wii-s játékokat sem bírja el…
      Meg a konzolokban alapból más egy picit minden tech, ezért is furcsa összehasonlítani a pöcövel, de hát na, sajt.
      Azért tart egy évtizedig (ami mostmár ilyen 4-5-6 éves trendbe átmegy), hogy visszahozza a pénzt amit beleöltek. 😀
      Ha lenne pénzem valamelyikre is? XD A PC-t is szeretem meg a konzolt is, csak a konzolos online cuccokhoz igazán csinálatnának normális szervereket, mert a legtöbb bizony laggolgat, még ha nagyon piciket is. 😦

Hozzászólás